MČR v horském orientačním běhu

Letošní MČR v horském orientačním běhu se uskutečnilo na Šumavě s centrem ve Vyšším Brodě. Pořadatelé již dopředu avizovali, že se můžeme těšit na kratší závod s mapou bez zbytečných podrobností.Terén to byl luxusní, tratě pěkně postavené, žádné tupé běhání po cestách a loukách, ale hezky terénem. A i délku pořadatelé správně odhadli a většina závodníků strávila na trati něco kolem příjemných 3 hodin.

Cesta do jižních Čech nebyla nejkratší a vyrazit jsme museli už v pátek odpoledne. Možná právě vzdálenost některé odradila a tak se závodit vydala jen malá skupinka Slávistů, dle složení týmů: Já s Edou, Maki s Tomášem, Lenka s Karlem a Hanka s neslávistkou Renatou Č.

 

V sobotu ráno nám pořadatelé přistavili k centru závodu autobusy a odvezli nás na předem tajné místo startu. Měli jsme mít s sebou občanky, první část závodu totiž byla v Rakousku. Hned po výstupu z autobusu nás upoutala krásná sjezdovka a ujištění, že se na ni máme těšit. Po startu nás čekal skorelauf, pro kategorii HD čítající 9 kontrol. Hnáni davem jsme vyrazili vstříc dobrodružství. Někde v půlce skorelaufu jsme si uvědomili, že běžíme společně s hlavními favority, a že se jich teda budeme držet. Na konci skorelaufu už jsme měli polovinu délky a dvě třetiny převýšení za sebou. Pak následovala část s pevným pořadím kontrol. Vše šlo bez větších zádrhelů, ale pak přišla přesběrka a s ní devítiminutová chyba. Tím pádem jsme doběhli do cíle sobotní etapy na čtvrtém místě.

 

Nedělní etapa byla deštivá a chvílemi větrná, ale aspoň jsme se nepotili a neměli žízeň. Na start to bylo asi kilometr, takže to už žádné autobusy nebyly. Týmy, které měly po sobotě ztrátu na prvního do půl hodiny, startovaly handikapem, ostaní hromadným startem. S Edou jsme vystartovali nějaké tři minutky za pohromadě běžícími týmy na druhém a třetím místě, za námi byla díra jen 40 sekund. Hned jedničku jsme trochu přeběhli, další chyba, asi čtyřminutová, přišla na čtvrté kontrole. Nevadí, běžíme dál, nikde nikdo, až dvě kontroly před cílem nás dohnala dvojice stratující necelou minutu za námi. Tak jsme do toho šlápli a utíkali co to dalo do cíle a až tam jsme zjistili, že jsme doběhli půl minutu za bronzovým místem.

 

Zbytek výpravy si také nevedl špatně: Maki s Tomášem 14. místo, Hanka s Renatou Č. 4. místo a Lenka s Karlem 7. místo

Výsledky

Mapa sobota

Mapa neděle


Pavla Důrková | 5.11.2013

zpětzpět