Skupina začátečníků


Soustředění Jizerky 27.-29.1.2023

Zuzana Jedličková | 3.2.2023

Tak jako jiné soustředění, začínalo i tohle o něco dříve než samotným příjezdem. A to již při hledání ubytování. Letos to bylo navíc trochu „zábavnější“…

 

Minulý rok jsme si při odjezdu ze soustředění zamluvili ubytování na Jizerce, ale v září jsme zjistili, že tam na nás pán zapomněl a všichni už se nevejdeme. Na řadu tedy přišlo hledání jiného, dostatečně velkého, ubytování… hledali jsme, hledali… a nakonec našli. A když se ta letošní vánoční obleva „trochu“ protáhla, museli jsme pak dodatečně ubytovateli na Jizerce poděkovat, že na nás zapomněl. S nižší nadmořskou výškou ubytování jsme prozřetelně posunuli i termín a místo běhání v mokru na Jizerce nás nakonec opět uvítaly bílé Jizerky;-)

 

Soustředění se konalo poslední lednový víkend, 27.-29.1.2023. Už jsme se chystali na mapové tréninky a turistiku, ale zimní počasí se nakonec umoudřilo a týden před soustředěním na horách nasněžilo. Nebyly to závěje, ale na úpravu stop a lyžování to stačilo.

 

V Potkávárně u Havrana nedaleko Hrabětic jsme se sjeli v pátek před večeří.  Po večeři následovaly večerní týmové soutěže, „kakání peněz“, šlapání balónků a poznávání kolegů z týmu krepákovými tykadly. Všichni měli radost, že se zase vidí a tak i usnutí (i po večerním vylítání venku) chvíli trvalo, ale nakonec se povedlo a všichni už odpočívali před sobotním výletem…

V sobotu ráno nás po ranní rozcvičce potěšila vydatná snídaně a mohli jsme tak vyrazit na pořádný výlet. Lyže šlo nasadit kousek nad silnicí nad chatou a v Hraběticích u kapličky jsme se rozdělili do týmů. Každý tým měl i dostatek dospělého doprovodu – pro předpokládané další dělení týmů v průběhu, podle aktuální lyžařské formy.

Většina středně a hodně zkušených lyžařů se dostala kolem Jablonecké boudy k hrázi v.n. Josefův důl, dále podél přehrady až ke Kristiánovu a na Novou Louku a pak zpátky kolem Královky (nebo spodem pod Prezidentskou chatou, podél přehrady a opět kolem Jablonecké chaty). Nejmladší skupinka se dostala na hráz, za hráz a pak se vracela zpět a polyžovala jak kdo mohl ještě na konci u Hrabětic.

Řádně vylyžovaní jsme se dopajdali do chaty a natěšeni na pořádný oběd... No, úplně se nezadařilo. Škubánky (taková hutná bramborová kaše, trochu dosladka) s makovou omáčkou, povidly a nebo tvarohem většinu úplně nenadchly. No, jak se říká, zážitek nemusí být kladný... a tak si škubánky budeme určitě pamatovat;-)

 

Po poledním klidu, během kterého byly hlavním tématem prezidentské volby a jejich výsledky, jsme se vydali do Hrabětic. V plánu bylo blbnutí na lyžích. Část kluků si zahrála fotbal na lyžích (resp. Na lyži a na noze), ostatní pak zkusili vybíjenou a nakonec ještě srandovní štafetky.

Večer pár dospělých využilo saunu a horký sud, děti si hrály a odpočívaly. Po večeři jsme se opět sešli ve společenské místnosti na hry, tentokrát bylo na pořadu předávání mince na hřbetu ruky, obouvání židlí poslepu a pantomima. Čas nám rychle utekl a šlo se spát…

 

Ráno opět rozcvička, snídaně a na lyže… Malí měli naplánovaný jednoduchý výlet Hrabětice – Královka (bufík, hřiště, rozhledna) – cca 2,5km mírně do kopce a po rovince po loukách. Starší a střední si přidali ještě zajížďku k rozhledně Slovanka a pak taky hurá na Královku. Nakonec ale bylo vše trochu jinak;-) Drobná neznalost přímé cesty vedení mladší skupinky zavedla nejmenší děti opět kolem Jablonecké chaty a dolů k přehradě a ke Královce pak nahoru nepříjemným krpálem k Prezidentské chatě (kam se vedení starších zrovna nechtělo a proto se jelo na Slovanku…:-)) ...

No, sešli jsme se nakonec na Královce všichni, jen si někdo trochu více hrábnul a na hřiště už nebylo ani pomyšlení;-)  V restauraci se ale ráda ohřála většina;-) Nebylo zrovna ani počasí na rozhledy a tak se na rozhlednu vydalo nakonec jen pár zástupců.

 

Zpátky už jsme frčeli všichni nejkratší cestou, a že to bylo hlavně dolů, cesta rychle utekla. Dali jsme si oběd, sbalili věci a šli si ještě zablbnout na sníh, hlavně na ujeté cestě vedle chaty to na všemožných jezdítkách pěkně frčelo;-)  A pak už hurá za rodiči.

 

Tímto děkuji všem zúčastněným rodičům za pomoc. A všem za fajn akci;-) Těšíme se na příští rok, asi opět na Potkávárně. Snad se za nás víla Izerína opět přimluví a hezky si zalyžujeme.

Fotky najdete tady. (vámi vybrané fotografie si můžete přímo stáhnout v plné kvalitě)




zpět

Komentáře k článku

Jméno:
Komentář: