Soustředění Choceň 19.-21.5.2023

V druhé půlce května se přes 30 odvážných dětí vydalo na, již tradiční, jarní soustředění. Co ale nebylo tradiční bylo místo. Nejeli jsme do Bělče, ba ani do Tramtáryje. Letos jsme se rozhodli, že potřebujeme trochu potrénovat čtení vrstevnic a za nimi jsme se vypravili za sedmero hor a sedmero řek... do Chocně;-)

 

Protože do Chocně už je to o něco dál než jsme jezdili předešlé roky, vydalo se tam na kole jen 10 statečných. Na porci 41km se vydali od Lesního hřbitova v pátek v 16h pod vedením Lukáše a Andrey.

Ostatní děti se pod vedením Ivy a Zuzky vydaly o hodinu později do Chocně raději vlakem.

Nesmíme zapomenout na Radka - doprovodné vozidlo s vozíkem, díky němuž jsme si mohli dovolit cestovat hezky nalehko;-)

Cesta i necesta probíhala podle plánu a nakonec vše vyšlo tak, že jsme se u školy Svatopluka Čecha - našeho ubytování - sešli úplně přesně. Ubytovali jsme se (ve spacácích, na žíněnkách či karimatkách) v menší tělocvičně ve 2. patře, navečeřeli se z vlastních zásob (ke spokojenosti pomohla i kuchyňka místního "sport baru") a ještě si zasportovali ve velké sportovní hale. Někdo zkusil místní lezeckou stěnu, mmch. moc pěknou, někdo hrál fotbal apod.

Před spaním se ještě našel čas na společné sednutí s úvodním slovem k soustředění, po kterém následoval malý kvíz "Co víte o svých trenérech."  A díky tomu už teď všichni ví, kdo má medaili z MS, kdo jel na kole 83 km/h, jak se jmenují děti Ivy, kdo dělal karate a nebo hrál hokej, jak se Iva, Zuzka a Lukáš jmenovali za svobodna, za jaký oddíl běhala Zuzka jako malá, kdo má "řeckou nohu" a ještě pár dalších důležitých věcí;-)

 

V sobotu jsme se po super cereální, buchtové a vánočkové snídani mohli vydat na trénink do míst, kvůli kterým jsme sem přijeli... Byl to krásný terén v severní části mapy "Velká Veranda" s hlubokými údolími, pěkně větvenými... Les povětšinou čistý a údolí pěkně viditelná.

Starší vyrazili na vrstevnicovku, někdo nejdříve raději na plnou mapu a vrstevnicovku až na druhý pokus, nejmenší také zkusili oboje, ale začínali okouknutím terénu po skupinkách pod vedením trenérů. Kontroly v sousedních údolíčkách nenechaly nikoho vypnout mozek...kdo vypnul, byl disk;-)

Nebylo to vůbec jednoduché a všichni mají pochvalu za to, jak běhali, snažili se a jak se s tím poprali.

Po návratu jsme si dali oběd - pizza piknik. 29 pizz nám přivezli na 3x, takže někdo si na svou pizzu musel trochu počkat, ale na všechny se nakonec dostalo a po odpočinku jsme mohli vyrazit ještě do města na točenou zmrzlinu;-)

 

Odpoledne pro nás "Lucky team" (starší holky,3 Lucky, Tonička a Kája) připravil bojovku. Vyráželo se po týmech na stopovanou s luštěním. Hledali jsme Shreka s Fionou a Oslíkem... a na konci (když jsme všechny našli) nám byly odměnou i Shrekem ulovené buřty a opékání u altánu Velká Veranda.  Kdo už byl po jídle, zúčastnil se ještě poznávačky zvířat, měst, pohádkových postav apod., za kterou byli nejlepší (Ondra a Honza, dvě skupinky menších holek) nakonec i odměněni.

Když se čas nachýlil, vydali jsme se na cestu zpátky. Někteří si po návratu ještě zablbnuli v hale, jiní odpočívali. Zopakovali jsme si pár informací z pátečního kvízu a odměnili nejlepší hadače a hurá do "postele"...

 

V neděli nás čekal trénink štafet. Centrum bylo opět u altánu Velká Veranda. Čekání na Andreu, která běžela do školy pro SI start, cíl a nulování, jsme využili k vylosování týmů. Borci (ti zkušenější) si vylosovali název objektu, Mimi (ti méně zkušení) pak piktogram. Pak už jen stačilo udělat dvojice;-) Všichni to zvládli a 16 týmů bylo připraveno ke startu.

Každý běžel 3x, začínali borci, finišovali mimi. No, všichni zase běhali jako o závod, někomu se dařilo více, někomu méně. Ale (jak jsme si po závodě zopakovali) hlavně jsme si zkusili, že se na týmového kolegu nebudu zlobit, když to pokazí, protože příště to můžu pokazit já a taky nechci aby se na mě zlobil... A taky, že i když se po prvním úseku zdá vše ztraceno, vyplatí se bojovat až do konce a je možné se ještě dost prokousat dopředu...;-)

A jak to dopadlo? Míša a Míša vyhráli o parník. Dále už se finišovalo a sypalo se postupně do cíle. Druhé místo uhájila ve finiši Hanička (v týmu s Kubou) před Aničkou H. (v týmu s Lukym T.). A hlavně to všichni zvládli! Jen jedna ostuda byla (disk kvůli jiné kontrole) a alespoň příště bude vědět, že je potřeba si kontrolovat kódy.

Po společné týmové fotce jsme se už jen vypravili zpátky do školy, dali si ve stínu stromů kebabový piknik, vyhlásili štafety a rozdali odměny, dobalili věci a mohli jsme vyrazit... Cyklistů už jen 9+2, ostatní později na vlak. Vše klaplo, vlak byl na čas, rodiče nás na nádraží (když nás překvapila dešťová přeháňka) našli a děti i věci si vyzvedli. Cyklisti to také všechno zvládli - prý to zpátky bylo z kopce a jelo to samo...s čímž někteří zúčastnění nesouhlasili ;-)  Cyklistům naštěstí pršelo jen trošku na osvěžení ve Vysokém Chvojně v bufetu (tam pršela na osvěžení i limonáda a zmrzka;-), ale u Lesního hřbitova bylo sucho a rodiče si všechny mohli v pohodě vyzvednout a sdělit si dojmy z krásného víkendu;-)

 

Bylo to fajn. Díky. Snad se líbilo i dětem;-)

 

Můžete se podívat na fotky a na výsledky štafet.


Zuzana Jedličková | 30.5.2023

zpětzpět