Dvacetileté výročí

Krátce se ohlédněme zpět a připomeňme si, že i letošní úspěšné pořádání má kdesi své kořeny: Přesně před dvaceti lety - bylo pěkné datum 9. 6. ’96 - jsme uspořádali první celostátní závod, za nímž stál tandem Michal Jedlička v roli stavitele tratí a Honza Netuka jako hlavní organizátor. Šlo o závod Českého poháru štafet s centrem na louce u vodní nádrže v nejsevernější části Býště. Pro závod byla zpracována mapa Koliba (k dalšímu vydání její větší části došlo až po hodně dlouhé době pro JSM 2013, menší část od té doby přemapována vůbec nebyla).
Několik útržkovitých vzpomínek: Všechno bylo před závody potřeba vyřídit osobně, telefonicky nebo poštou – žádný internet, e-mail, mobil. Poprvé jsme tratě zakreslovali na plotru po večerech v hradecké Geodézii – to byl panečku pokrok! V den závodu bylo velké vedro. Pro zázemí (prezentaci, zpracování výsledků a skromné občerstvení) jsme měli zapůjčený vybydlený rodinný dům čp. 85, tehdy před rekonstrukcí. Ražení v papírových průkazech se kontrolovalo podle vzorů zobrazovaných na monitorech. Tratě byly pěkně farstované. Muži, ženy a dorostenci oběhli lesem celé Hoděšovice a krátké to vůbec neměli - mužský úsek měřil 11 km, ženský přes 7 km, ale žádné mezičasy z tratě pochopitelně nebyly. Komentátor se zabýval pouze tím, co viděl na divácké a na předávce.
Dál přikládám pár naskenovaných archiválií (zákresovku, pokyny, protokol o závodě a dvě fotky). Výsledky jsem bohužel nenašel.


Honza Netuka | 9.6.2016

zpětzpět