Švédsko – den druhý: 10-Mila

Sobota 14. května - Dnešní ráno proběhlo konečně v závodním duchu. Čilejší trenéři i přes stále trvající déšť prošli v brzkých ranních hodinách arénu a po probuzení i těch největších spáčů proběhla první skandinávská porada. Většina z nás se posílila ještě zásobami od maminek a poté jsme se odebrali ke startu prvních úseků čtyřčlenných dorosteneckých družstev. Počasí bylo docela mrazivé, přesto se místní závodníci přivyklí tvrdším podmínkám vydali do lesa v krátkém dresu a my už je brzy mohli sledovat na obří obrazovce na shromaždišti. Námi postavenou štafetu hezky rozeběhl Tomáš Zalaba, který předával druhému úseku na pěkném 69. místě. Po něm se do lesa vydala dvojice Bára Matějková a Kuba Chaloupský. Kuba svou trať prolétl neskutečným tempem 4:36/km a stáhl tak něco přes 50 míst. Následovaly kvalitní vyrovnané výkony Nikči Thýnové a Tomáše Samka, díky čemuž štafeta doběhla na 31. místě.

Mezitím už se začala naše dívčí část připravovat na dlouhé odpolední tratě. Závodnice postupně mizely v sychravém počasí. Na prvním úseku se předvedla Apča Malinová, která ve značné konkurenci předávala na krásném 134. místě Andrejce Větříčkové. Ta pozici udržela, poté do lesa vbíhala Janička Kubíčková, na 181. místě štafetu přebírala Nikča Zlámalová, a na závěr na 169. místě Hanka Teplá. Ta si na své 9,6 km dlouhé trati užila své, a tak tato štafeta nakonec obsadila 212. pozici.

Ještě dobíhaly poslední závodnice ženských štafet, když už se v aréně začali shromažďovat první závodníci vrcholu dnešního a vlastně i zítřejšího dne, tedy desetičlenných mužských štafet. Oproti loňskému roku byl start posunutý už na 20:30, a tak se divákům nenaskytl pohled na roj světlušek. Přesto se jen těžko hledal v davu oněch 340 běžců Jáchym Kavalír rozbíhající družstvo Sunta Jyväskylä. Uvidíme, jak doběhne on a po něm dalších pět kluků závodících za švédský a finský klub.

 

Andrejka Větříčková


Jakub Hájek | 15.5.2016

zpětzpět