Šaštín? "4 na kilák" i "vlastňáky" v řádech mnoha minut …

Za 6 týdnů je MČR Š+D ve Vracově. To jsou písečné duny zarostlé převážně borovicovým lesem. Chceme vylepšit loňské výsledkové statistiky, proto jsme se vypravili potrénovat do takřka totožných terénů ke slovenskému Šaštínu. S sebou jsme vzali i jádro OK99 a pět polských mladých pušek, abychom se navzájem omrkli a zjistili, jak na tom v porovnání jsme. Jak to dopadlo? (čtěte až do konce, je tam fotorománek ;)

 

Vezmeme to popořadě:

  • čt večer - Seznamovák: úvodní adaptační trénink nakonec vlivem moravské aury, předlouhé cesty a tmy absolvovala jen hrstka statečných
  • pá dopo - Hon na zajíce: první ostrý test, první chyby z rychlosti v kontaktu, první velké zkušenosti => 1) pokud šel zajíc v klidu "to svoje", neměla smečka lovců šanci, a to i přes to, že v lese je často vidět na velkou vzdálenost 2) při rychlosti 4:30min./km (tedy norma pro pány) znamená 20sec. "myška" ztrátu 75m 3) při rychlostech pod 4:30min./km (tedy rychlost pánské smečky) je pro lovce ve smečce extrémně obtížné (při delších úsecích až neřešitelné) udržet Kontrolu nad vlastním výkonem tak, aby společně se smečkou nedělal hloupé 20sec. myšky ...
  • pá odpo - Štafetky přes cestu: hromadný start, kluk plus holka, každý 4 úseky směrem tam, hendikepem a druhou stranou cesty zpět - dvoučlenné týmy ze sebe vydaly při tomto tvrdém intervalovém kontaktním tréninku veškeré zbytky sil a rychlosti, které jim po dopoledním kvapíku zbyly. Díky za skvělý přístup k věci! A opět - jakkoli to bylo hodně o běhu, pořadí se těsně před koncem přelévalo především díky mapě ...
  • so dopo - Zkrácený long - H/D: motivací nám byly mj. i mezičasy ze 4 roky starého závodu Repre, který jsme kopírovali - i když místo lednové tvrdší podložky a chladného počasí jsme si dopřáli trochu toho tropického tepla. Výsledky = radost i cenný studijní materiál. A ano, kromě dvou minut složených z hloupých 20sec. "myšek" se kouč ztratil na 6min., ale nebyl sám ;)
  • so odpo - volno, příp. Kombotech: po třech tvrdých fázích v ustřelujícím písku byla většina zralá na odpoledne u vody, nicméně našli se i tací, kteří opět vyrazili do víru dun ...
  • so večer - ofiko seznamovačka s Polákama: jsou rychlí, mladí, inteligentní, ambiciózní, mluví všichni dobře anglicky a pokud nejdou čistě mapově, jsou rozmrzelí a nespokojení (ke spokojenosti kouče). Koneckonců, za dva týdny si uděláte obrázek sami, protože Michal, Marcin a Jan nás přijedou podpořit na ČPŠ a ukázat se širší slávistické obci ...
  • ne dopo - 1. úsek štafet: závěrečná farstovaná intenzita a supr výsledky pro SHK! Velká motivace do další práce a úspěšné zakončení kempu.

 

Nějaká moudra na závěr?

  • každý metr navíc se počítá, Plán znamená úsporu energie
  • detaily rozhodují, Pečlivost se vyplácí
  • precizní práce s Buzolou a schopnost perfektně držet směr - to jsou ty absolutně nejzákladnější předpoklady kvalitního výkonu v tomto typu terénu (mj. Buzola zprostředkovává tolik potřebnou sebedůvěru a klid ve chvíli, kdy se kolem motá smečka ...)
  • rychlost je nutný předpoklad, ale Kontrola mapového výkonu a Koncentrace dělají výsledek !!!

Ano, pointa je zjevná - PPBK. S důrazem na B a K.

A dokument "Je to chybách ..." prostě není mimo mísu. Naopak.

 

 

Kouč: "Osobně mi přijde až úsměvné, že zrovna v tomto terénu, kde se dá letět bez omezení a člověk vidí desítky a stovky metrů před sebe, jsem udělal největší mapové chyby za celý rok. Dokonce jsem se po letech regulérně ztratil. U malých 20sec. "myšek" šlo většinou o nedostatek pečlivosti. To jsou chyby, které budou pravděpodobně na MČR rozhodovat o nejvyšších umístěních. Pokud se těchto chyb dokážeme vyvarovat, můžeme být vysoko. Ale pozor. Druhý typ chyb je daleko fatálnější a stojí minuty, desítky minut ... Tyto chyby vznikají z nedostatku Koncentrace a z "výletů za hranu vlastních možností". To se nám při MČR prostě nesmí stát."

 

Budu rád, když účastníci kempu přispějí svými postřehy do diskuze pod článkem, aby ti, kteří na kempu nebyli, mohli maximálně čerpat z našich zkušeností.

 

 

Z trochu jiného úhlu - Jak na to, aby to bylo ve Vracově super?

  • zrychlit se - vytvořit si výkonostní polštář umožňující zpomalit, když je to potřeba - 4x4min. "švihom" v terénu, ale i po cestě - to je ten nejefektivnější způsob (+ víkendové závody + regenerace + max jeden další trénink v týdnu - Model nebo výjezd)
  • posílit stehna i celý "core" - zefektivnit svůj běh - ve Vracově možná tolik písku nebude, ale kdo ví ...
  • nikdy nezapomenout na klíčovou mantru: PPBK - ta bude tvořit náš výsledek především

Jasný?!? :)

 

Tak, a na odlehčení tu máme fotoromán.

Chceš to bulvárně čtenáři? Zkusíme ... Čtvrteční Seznamovák? Šak jasné strýcu kóči ... sa seznamujem, né? U Havlíčků snídaňujem nejzdravějc a hurá na trénink! Nojo, ale jakou nohu? Thierry? Nakonec si každý vybral - rozhodčí zkontroloval obutí a šlo se na věc. Nekteří viděli mapu s tratí po delší době, ale to pude! Les je totiž krásnej. Jasně, někteří z toho byli trošku mimo, ale jinak to bylo spíš na nohu přes nohu. Proč? Vim já? Důležitý je, že po tréninku je co rozebírat a Poláci se taky nenudili. Ostatně, i těm největším chybám bychom se měli umět zasmát. Po tréninku se buď válíme nebo re-ne-ge-ru-je-me (po pupendovsku a za spoluráce sinic) a čistíme karmu. Že nemáš šajnu? Vlez si na lajnu! Dvakrát! Kromě momentu, kdy se ókáčáci přesvědčili o potenciálu našich nových Poláků a byli z toho celkem uřvaný, to celý proběhlo fajnově a soustřéďo bylo vymazlený. Až si člověk řiká, proč sou v Hradci dva oddíly? ... Možná, abychom mohli vyhlašovat Zimní Azimuty! :)

Více na kade.cz (díky!).

 

Tak bááj na podzimních závodech.


vask | 31.8.2015

zpětzpět