Kniha 70 let orienťáku

Honza Netuka | 26.5.2020

K letošnímu jubileu prvního orientačního závodu na území ČR vyšla objemná výpravná publikace. Její vizuální i hmotná podoba je dílem Žaketu. Autoři Jan Žemlík, Zdeněk Lenhart a Petr Karvánek v hlavní části chronologicky zachycují vývoj orientačních sportů a doplňují ho informacemi o významných osobnostech. Kniha samozřejmě obsahuje velké množství map nebo jejich výřezů z domácích i světových závodů.
Kdo bude pročítat knihu pozorně, narazí i na informaci, že SHK vznikla v roce 1984 a najde řadu dalších řadu souvislostí s naším klubem: Především oba naši držitelé medailí z Mistrovství světa - Iva Mádlová a Michal Jedlička - mají v knize pěkné osobní medailonky, stejně tak jeden ze zakladatelů oddílu OB v TJ Slavia Vojtěch Soulek. Objevit se dá i pochvala námi pořádaných závodů, zaznamenán je i památný útok sršňů. V různých souvislostech najdeme jména (i fotografie) dalších našich členů, kteří se do českých o-sportů zapsali svými sportovními úspěchy či dlouholetou soustavnou prací. A někdo se nechal vyfotit na doběhu s mistrem světa :-)




zpět

Komentáře k článku

Jméno:
Komentář:

Klára: Kniha bude brzy k půjčení ve vědecké knihovně.

3.6.2020
Dáša F.: Pro majitele této jinak krásné knížky upřesňuji, že ten velice nešťastný "překlep" je na str. 214 "Juniorské mistrovství světa" a je to poslední řádek nad fotkou Jaromíra Švihovského. Můžete si v textu škrtnout Zdenku Starou a napsat si tam naši velice úspěšnou závodnici a milou kamarádku Zuzku Stehnovou - Jedličkovou. Tím pádem bude rodina Jedličkova vévodit této stránce a několika okolním. :)) A to je pak moc fajn čtení... jako vše další o SHK. A děti, které jsou na fotu s Ivuškou Mádlovou jsme nepoznali. Kdo to je? Odhadem jim nyní může být tak 15 let? Já jsem u OB od r. 1972, tudíž jsou mi blízká i černobílá fota a zelenobílé mapy a u kontrol přivázaná razítka na provázku s tiskací poduškou... Neskutečně to letí... Krásné čtení a prohlížení, od začátku do konce, doporučuji všem. Ahoj Dáša

29.5.2020
Zuzka: Oprava opravy:-) JMS2000:-)

28.5.2020
Zuzka: Knížka moc pěkná, chválím.
Vojto, dobrá práce:-) A nebo je také možnost nechat se vyfotit s úspěšnou trenérkou. Zajímalo by mě, jestli se, ti co na fotce s Ivou jsou, ještě poznají:-)
Bohužel jsem našla jednu chybku, samozřejmě se týká mně:-), jinak bych na ní nepřišla. Kdo budete číst text k JMS2020, tak Zdenka Stará na tomto JMS už nebyla...:-)

27.5.2020