Tiomila 2012

startse konala v noci z 5. na 6. května v osadě Kvarn vzdálené asi 30km západně od města Norrkoping. Z našeho oddílu se zúčastnili 4 borci - Jedla a Míca plnili povinnosti ve svém finském klubu Tampereen Pyrinto, Eda s Vaskem běželi po týdenním soustředění za hradecký tým JWOC 2013, kde doplňovali sestavu s 8 borci z PHK.

 

Zajímavé je, že Míca a Vask běželi oba 2. úsek a Eda s Jedlou 3. úsek, máme tu tedy dobré podmínky k porovnání výkonů :) Míca, běžící za béčko finského klubu, měl na startu o poznání horší pozici, jelikož mu jeho první úsek předal s hrozivou ztrátou 21 minut na čelo závodu. Míca však běžel solidně, měl sice až 126. čas na úseku, ale stáhnul 42 míst, proto je pro klub jeho výkon jistě příslibem do budoucna ;) Vask vybíhal po Panchyho kvalitním výkonu na prvním úseku hned dvě a půl minuty za čelem závodu - ustál to těžké a prosvištěl to lehčí a předával mi na 76. pozici pouhých 6:49 za vedoucím týmem. Já rozběhl i přes nepříjemné "střevní potíže" svůj závod výborně a v polovině závodu jsem se už posunul do balíku kolem 45. místa. Pak ovšem přišla série 2 větších chyb, kvůli kterým jsem nakonec dobíhal na 61. pozici, se ztrátou celých 18 minut na čelo. Jedla (běžící s GPS jednotkou na zádech) dostal v áčku ambiciózního finského klubu předávku na 30. místě, začal svůj závod také velmi slušně a hned v úvodu se mu povedlo doběhnout balík, ve kterém například běžel i Erik Axelsson z norského, později vítězného, Haldenu. Bohužel ve stejném místě, kde ztratil Eda, tedy přibližně v polovině závodu, Jedla po několika zaváháních tento vražedně rychle běžící balík pustil. I tak do cíle doběhl ve slušném 32. čase na úseku na stejné pozici, z jaké vybíhal, tedy 30., se ztrátou 7:49 na čelo a přibližně 2:30 na Halden (v tu dobu 16. pozice).

 

Mícův tým nakonec finišman disknul, pohyboval by se jinak po nepříliš oslnivých výkonech jeho finských parťáků kolem 140. místa.

Eda předával Petrovi Losmanovi, který běžel slavný dlouhý noční úsek Langa Natten. Po Sosákově předávce byl hradecký tým na nejlepší pozici v průběhu závodu - 45. místo. Následně se tým úsek po úseku pomalu propadal výsledkovou listinou a po heroickém výkonu Michala Černého na finiši se pád zastavil na slušném 72. místě (z asi 330 startujících týmů), se ztrátou 139:20 na čelo :) Věřím, že kdyby běžely opory, které se měly původně zúčastnit, jako Heppy nebo Honza Petržela, popř. se uvolnili ze svých oddílových povinností i další běžci, mohl by být výsledek tohoto týmu o poznání zajímavější.. Třeba příště.

Jedlův tým nakonec po finiši slovenského Mariána Dávidíka dokončil na 23. fleku, 53 minut za čelem závodu, což je velmi slušný výsledek při absenci některých tradičních opor.

 

Web závodu (možno nalézt Jedlovu gps trasu)

Mícův článek (s mapou)

Mrázův článek o Langa Natten :)

Kadeho fotky z hradeckého soustředění před Tiomilou

 

tým


Eduard Šmehlík | 11.5.2012

zpětzpět